U bent hier

Samen onroerend erfgoed waarderen | Masterclass

01/02/2019 - 10:00

Hoe ontwikkelt u onroerend erfgoed in samenwerking met zo veel mogelijk belanghebbenden? Het antwoord ligt bij de onroerenderfgoedrichtplannen. Met dat instrument krijgt u een breedgedragen langetermijnvisie én een concreet actieplan voor het erfgoed in kwestie. Anse Kinnaer en Aukje De Haan van het agentschap Onroerend Erfgoed stellen hun projecten voor tijdens deze masterclass. 
 

Onroerenderfgoedrichtplannen: participatie troef

Met de onroerenderfgoedrichtplannen denkt iedereen mee: alle meningen zijn waardevol voor het eindresultaat. Enerzijds willen de onderzoekers zo veel mogelijk belanghebbenden betrekken bij de ontwikkeling van het onroerend erfgoed. Denk daarbij aan eigenaars, buurtbewoners, lokale besturen en middenveldorganisaties. Ze polsen naar de mening van zo veel mogelijk personen, verenigingen en openbare besturen. Die nieuwe werkwijze is een ommezwaai van de klassieke top-downbenadering waarbij vooral de experts bepalen wat beschermd moet worden. 

Anderzijds moet de nieuwe aanpak ook leiden tot een geïntegreerd beleid. Want de Vlaamse overheid komt soms gefragmenteerd over bij de burger en dat leidt tot frustraties. Daarom mikken de onderzoekers op een breedgedragen langetermijnvisie voor het erfgoed en een concreet actieprogramma dat daaruit voortvloeit. 

Momenteel wordt gewerkt aan een geografisch afgebakend plan voor de mergelgroeven in Riemst en een thematisch plan rond de hoogstamboomgaarden. Het uiteindelijke doel is dat er concrete beleidsmaatregelen uit voortvloeien – een beleid dat zoveel mogelijk gedragen én gecoördineerd is. Meer informatie vindt u hier.

Nieuwsgierig naar deze projecten en zin om inspiratie op te doen? Neem dan deel aan deze masterclass! Tijdstip: 10.00 - 12.30 uur

 

Locatie

FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
 

Lesgevers

Anse Kinnaer en Aukje De Haan
 

Prijs

Gratis
 

Deelnemers

Max. 15 deelnemers

Inschrijven kan via de website van FARO.