U bent hier

Collectie De Smet huiswaarts

19/08/16

Collectie De Smet huiswaarts

De schilderijen, schetsen, meubelen en andere voorwerpen van kunstschilder en antiekliefhebber Gust De Smet die in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename in 2014 in bewaring werden gegeven, gaan nu terug naar het Museum Gust De Smet in Deurle. Vanwege de restauratiewerken aan het monument moest de collectie tijdelijk een ander onderdak vinden. Het gemeentebestuur klopte hiervoor aan bij het provinciebestuur.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur: “We gingen met plezier in op de vraag van Sint-Martens-Latem. Het past immers in ons onroerend erfgoedbeleid. Bovendien is dit ook de bedoeling van ons transitdepot: als een gemeente tijdelijk een andere bewaarplaats nodig heeft voor haar collectie, kijken wij of we plaats hebben in Ename. In dergelijke samenwerkingen kunnen we ook de expertise van onze depotconsulenten en monumentenwachters en professioneel materiaal aanbieden”.


Het traject van de collectie

Eerst inspecteerde Monumentenwacht Oost-Vlaanderen de voorwerpen ter plekke en behandelde ze tegen insecten.
De cultuurfunctionaris van Sint-Martens-Latem nummerde de collectie, verwijderde het stof en verpakte de stukken voor transport. Dit alles met de hulp van de Erfgoedcel Leie-Schelde (POLS) en met extra materiaal van de Provincie.

Een deel van de olieverfschilderijen, houtskooltekeningen, commodes, stoelen, kommetjes, beeldjes, … ging naar het depot in het gemeentehuis en een deel naar het transitdepot van het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Sommige houten voorwerpen kregen een behandeling tegen insecten in de anoxiekamer van het erfgoedcentrum. Ze kregen er gedurende 2,5 jaar een professionele bewaring.

Tijdens de periode in Ename werden enkele collectiestukken aan het publiek getoond in de tentoonstelling “#collectievissen in kunstenaarswoningen en –ateliers”. De inbewaringneming van deze collectie was, samen met de openstelling van het Atelier Roger Raveel, de aanleiding voor deze expo van april tot september 2015 in het Provinciaal Erfgoedcentrum.

Samen met vrijwilligers beschreef, fotografeerde en mat de cultuurfunctionaris de collectie in de depots. Dit ter voorbereiding van de ontsluiting van de collectie op de provinciale website www.erfgoedinzicht.be en de terugkeer naar het gemeentelijke museum.


De toekomst

In oktober 2016 heropent het museum in Deurle. De collectie kan nu al terug. Monumentenwacht Oost-Vlaanderen gaf advies over de opstelling en opberging van de collectie en zal aan de toekomstige conciërge van het museum advies geven over het onderhoud ervan.

 

Foto: provincie Oost-Vlaanderen