U bent hier

Schadeatlas archeologisch materiaal

10/06/15

Schadeatlas archeologisch materiaal

De provincie Oost-Vlaanderen heeft het genoegen u de publicatie Schadeatlas archeologische materialen voor te stellen, een praktisch hulpmiddel bij het herkennen van schadebeelden in archeologische collecties.
 
In het depot worden archeologische verzamelingen bewaard voor toekomstige generaties. In de museumopstelling kan je ze bewonderen. Op beide plaatsen is een waakzaam oog aan te raden voor kleine veranderingen aan voorwerpen omdat die de start van een totale aftakeling verraden.


Ontdek tijdig schade en weet wat gedaan

Deze publicatie is zo opgevat dat je geen specialist hoeft te zijn om hem te gebruiken. Hij is in de eerste plaats bedoeld om schadebeelden bij verschillende archeologische materialen te herkennen en om in te schatten of deze schade al dan niet stabiel is. Daarnaast zie je met behulp van deze schadeatlas wat je zelf kan doen. Je krijgt tips voor de goede verpakkingswijze en welke bewaaromstandigheden het best geschikt zijn voor welk type materiaal. Maar ook de situaties waarin je het moet overlaten aan conservators/restaurators staan duidelijk aangegeven. Verder krijgt de gebruiker nog tips hoe soortgelijke schadebeelden te voorkomen.


Pas de praktische aanbevelingen meteen toe

Deze driedelige publicatie is een waardevol en vooral ook een handig gebruiksinstrument voor al wie een archeologische verzameling beheert en helpt op laagdrempelig wijze bij  een deskundig depotbeheer. Het conditieblad in de bijlage laat toe een conditiecontrole of -doorlichting aan de hand van de schadeatlas meteen in praktijk te brengen. Om hem gemakkelijk mee te nemen in het depot is de schadeatlas beschikbaar in drukvorm. Er is ook een kwalitatieve digitale versie voor tabletgebruikers om een ruime verspreiding toe te laten.


Hoe te bestellen?

U kan de Schadeatlas archeologische materialen en bijhorende conditiebladen bestellen bij de provincie Oost-Vlaanderen (zie link in de rechterkolom) voor de prijs van €10,00 exclusief eventuele verzendingskosten. Op de website van de provincie Oost-Vlaanderen is de Schadeatlas ook beschikbaar in een digitale editie.
 
Deze schadeatlas kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid. De publicatie kadert in het proefproject archeologiedepot dat de directie Cultuur van de provincie Oost-Vlaanderen uitvoert in opdracht van de Vlaamse Overheid in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename.
 
Vragen over het beheer en behoud van (archeologische) collecties? Contacteer uw provinciale consulent(en), zij helpen u graag verder.
 
Op 30 september 2015 organiseert de provincie Oost-Vlaanderen ook een eerste vorming over het gebruik van de Schadeatlas, gegeven door de auteur, Natalie Cleeren.

 

Foto: provincie Oost-Vlaanderen