U bent hier

Het open depot

Het open depot

Een open depot biedt bezoekers effectief toegang tot (een deel van) het depot. Het fysiek openstellen van het depot of een deel ervan maakt meer en meer deel uit van ingrijpende verbouwingen of nieuwbouwprojecten. Er is ook een tussenvorm, waarbij het publiek inkijk krijgt in de depotruimte. Dan spreken we van een 'halfopen' depot.

Depots

 • Het Kijkdepot van het MAS in Antwerpen is permanent toegankelijk. De klimaatomstandigheden zijn er gecontroleerd en de bezoeker ontdekt er het resultaat van 200 jaar verzamelen in Antwerpen. Het veiligheidsaspect wordt opgevangen door het aanraken van de voorwerpen onmogelijk te maken (glas, metalen raster).
 • Ook het SteM in Sint-Niklaas heeft een publiek toegankelijk depot en organiseert er rondleidingen of open depotdagen. De bezoekers zien er de archeologen aan het werk en ontdekken zo dat archeologie veel meer is dan enkel opgraven.  
 • In de Huysmanhoeve in Eeklo wordt een regionaal depot voor landbouwerfgoed ondergebracht. Een groot deel van de landbouw- en ambachtelijke collectie van de VVV Eeklo toont aan het publiek verschillende aspecten van een registratie- en depotbeleid. Eigenlijk gaat het om een halfopen depot: de middenweg tussen een aantrekkelijke presentatie en een depotopstelling.
 • Het depot van Bokrijk heeft in de kantoor- en vergaderzone een kamerbreed raam dat bezoekers een overzicht biedt op het depot, zonder verstoring voor de collectie. De bedoeling is dat gegidste rondleidingen in het Openluchtmuseum hierlangs kunnen passeren. 
 • Het Erfgoedcentrum in Ename houdt de deuren van de depotruimte gesloten voor het publiek, maar laat je wel binnenkijken langs een raam in de bezoekersruimte. Daar krijg je een mooi overzicht van wat depotwerking inhoudt. De weg die een onroerenderfgoedobject in het depot aflegt, wordt er op panelen geïllustreerd: registreren, reinigen, verpakken. Je kijkt ook binnen in de werkruimte, waar je de medewerkers aan het werk kunt zien. Rondleidingen zijn mogelijk. Publieks- en educatieve activiteiten sluiten aan bij erfgoedzorg en depotwerking.
 • Bezoekers van het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel krijgen bij binnenkomst in de inkomhal meteen een zicht op (een deel van) het depot, door een volledig glazen wand.
 • Ook het nieuwbouwdepot van het Sportimonium in Hofstade biedt op een dergelijke manier een inkijk in zijn diverse depotcollectie. 
 • Het Natuurhistorisch Museum in Brussel biedt een Backstage Tour aan voor groepen (en af en toe voor individuele bezoekers), waarbij uitleg gegeven wordt over het collectiegebouw, een stuk van de depots wordt bezocht en de bezoekers zo een indruk krijgen van de uitzonderlijk rijke en gevarieerde collectie. 
 • Op de benedenverdieping van het stedelijke depot Artothèque in Mons (Bergen) worden verschillende vormen van toegankelijkheid gecombineerd. In een eerste gedeelte kijk je door een glazen muur naar het depot voor de grote stukken. Aan de andere zijde is een tentoonstellingsruimte/kijkdepot, waar diverse objecten verpakt in een vitrine of ladekast zijn opgesteld of aan een gaaswand hangen. Ten derde zijn er grote touchscreens waarmee je digitaal door de collectie en bijhorende verhalen kunt zoeken en zwerven. De eigenlijke depots op de hogere verdiepingen zijn niet toegankelijk. Creatief detail: zelfs de inkombalie werd aangekleed met gaaswanden, waaraan affiches e.d. prijken.


Projecten en evenementen

 • In het kader van de The Campaign for Drawing, een wereldwijde campagne die mensen weer aan het tekenen wil zetten, worden in museumdepots tekenworkshops georganiseerd. Deelnemers krijgen toegang tot het depot om er een tekenles bij te wonen en zich daarbij te laten inspireren door minder bekende collectiestukken.
 • In het MSK Gent kijken museumbezoekers tot eind 2019 binnen bij het team dat het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck restaureert. Op een vaste middag in de maand kun je intekenen voor een gesprek met de restaurateur en krijg je meer uitleg bij de werkzaamheden van de afgelopen weken.
 • Een aantal musea, archieven en erfgoedbibliotheken grijpen de jaarlijkse Erfgoeddag of een ander evenement ook aan om een unieke rondleiding achter de schermen en door het depot te geven.

 

Tips

 • Maak je je zorgen over de invloed van bezoekers op het binnenklimaat in depot? Organiseer dan eens een depotrondleiding en meet voor, tijdens en na wat precies de impact van zo'n activiteit is. Pas dan kun je een geïnformeerde beslissing nemen. Meten is sowieso altijd een goed idee.
 • Zorg eventueel voor een extra buffer rondom klimaatgevoelige objecten.
 • Natuurlijk zijn een goede vestiaire en een briefing van de bezoekers aan te raden. Maak er een belevingsparcours van met plakmatten en misschien zelfs wegwerpbare overschoenen en haarnetjes.

 

Kijkdepot MAS
Kijkdepot MAS
Kijkdepot STeM
Depotopstelling in presentatie STEM
Depotopstelling in presentatie STEM
Detail van depotopstelling in presentatie STEM
Proefopstelling open depot Huysmanhoeve Eeklo_luik ambachten
Inkijk in depot en werkruimte Depot Erfgoedcentrum Ename
Restauratie Lam Gods in KMSKA_Cobra
Laatst gewijzigd op 02/07/2019