U bent hier

Het virtuele depot

Het virtuele depot

De beste sleutel tot een verzameling is de catalogus. Het toegankelijk maken van de museumcatalogus op het internet was 10 tot 15 jaar geleden niet vanzelfsprekend. Er zijn inmiddels tal van projecten met dat doel.

Erfgoedinzicht

Het initiatief van  de provincie Oost-Vlaanderen om de registratie bij musea te stroomlijnen en gezamenlijk op het web te presenteren is uitgegroeid tot www.erfgoedinzicht.be, een toegankelijke databank van collecties van musea en andere erfgoedbeheerders in Oost- en West-Vlaanderen die zo in hun verzamelingen laten snuisteren. Provincies Limburg en Vlaams-Brabant bundelen hun databank op www.erfgoedplus.be. Provincie Antwerpen startte begin 2016 hun databank Donnet.be op.

Heel wat erfgoedcellen presenteren fotocollecties van particulieren, heemkringen en andere erfgoedbeheerders op zeer toegankelijke beeldbanken. De foto's bereiken een breed publiek en bezoekers van deze beeldbanken worden aangespoord om ook hun foto's uit de doos te halen, te digitaliseren en te delen met andere geïnteresseerden.  

Een gecontroleerde inkijk in een depot of een restauratieatelier is perfect te realiseren op een website. The Walters Art Museum heeft een van de oudste restauratieateliers (1934) in de V.S. Met een 'Conservation Window' kun je in de vier restauratieateliers naar de restaurateurs aan het werk kijken. Meteen krijg je als bezoeker van de website een pak informatie mee over wat een restaurateur zoal doet (http://thewalters.org/conservation/window.aspx). Een gelijkaardig voorbeeld biedt het Smithsonian American Art Museum in Washington D.C.: http://americanart.si.edu/lunder/index.cfm

Conservatoren van de Historic Royal Palaces in Engeland maakten een reeks filmpjes over geheime schatten in het depot, om ze zichtbaar te maken en tegelijk de kennis van de conservator te delen (zie hieronder).

Erfgoedplus
Erfgoedinzicht

Secrets of the Stores

Laatst gewijzigd op 13/02/2018