U bent hier

Basisvorming

Basisvorming

Voor een introductie tot registratie, behoud en beheer van erfgoed bieden de Vlaamse erfgoedconsulenten twee basiscursussen aan.

Deze vorming is gericht op vrijwilligers en medewerkers van musea, archieven en erfgoedbibliotheken, die over weinig of geen voorkennis beschikken.

De cursussen vinden elk jaar plaats en reizen rond door Vlaanderen en Brussel.

INFORMATIEBEHEER VAN ERFGOEDCOLLECTIES

Inhoud

Deze cursus helpt je op weg om de eigen collectie en de daarmee verbonden contextuele informatie te registreren, beter te benutten en in te zetten voor het behoud en beheer van het erfgoed voor de toekomst.

Opgelet: tijdens deze cursus leer je niet met een specifiek softwarepakket werken! De informatie is wel toepasbaar binnen alle collectiebeheersystemen.

Praktisch

  • Drie donderdagen in september
  • Alle verdere informatie vind je in onze kalender.


BEHOUD EN BEHEER VAN ERFGOED

Inhoud

Deze basiscursus focust op preventieve conservering. Tijdens de cursus leer je over de invloed van temperatuur, luchtvochtigheid, licht, bewaarmaterialen, luchtverontreiniging, schimmels, insecten en knaagdieren op een erfgoedcollectie. Hoe kun je deze invloeden meten en preventief verminderen? Wat te doen bij problemen? Daarnaast gaan we kort in op de basisprincipes voor depotinrichting, onderhoud, hanteren en transport. We bezoeken een erfgoeddepot en je krijgt voldoende kansen om de opgedane kennis in te oefenen. 
 
Opgelet: deze cursus gaat nauwelijks in op de eigenschappen en het behoud van specifieke materialen. De informatie is wel toepasbaar op alle soorten erfgoed.

Praktisch

  • Drie maandagen in oktober
  • Alle verdere informatie vind je in onze kalender.
Laatst gewijzigd op 14/06/2018