U bent hier

Eerste hulp bij schade aan hout en houten meubelen

Eerste hulp bij schade aan hout en houten meubelen

Van stootschade tot wateroverlast: je bent maar beter voorbereid op ongelukken en noodsituaties. Hier vind je tips voor de eerste hulp bij schade.

Auteur: Peter Taeymans, 2015

©A-C Olbrechts

Algemene tips

 • Documenteer grondig hoe de schade is opgelopen om hetzelfde scenario in de toekomst te vermijden. Stootschade bijvoorbeeld is vlug gebeurd als het object net wat te groot is en in het gangpad staat. Een object kan omvallen omdat het niet genoeg ondersteund is.

 • Losgekomen stukken moet je steeds grondig documenteren en bewaren voor een toekomstige herstelling. Bewaar ze indien mogelijk bij het meubel in een lade, en met een informatiefiche. Volg bij waterschade de aanbevelingen uit de rubriek: Waterinfiltratie bij een lek in het dak.

 • Voer zelf geen verlijmingen uit! Verlijmen omvat verschillende handelingen die telkens schade kunnen aanrichten bij een foutieve uitvoering. De lijmkeuze is zeer bepalend voor een ethische, reversibele, technisch verantwoorde, esthetische en kwalitatieve uitvoering. Het corrigeren van slechte verlijmingen kan veel schade veroorzaken. Verlijm zeker geen onderdelen met contactlijm, polyurethaanlijm, velpon®, epoxylijm, siliconen, montagekitlijm enz.

 

EERSTE HULP BIJ WATEROVERLAST

 • Contacteer zo snel mogelijk een houtrestaurator om ter plaatse te komen.
 • Dweil bij een lokale wateroverlast of overstroming het overtollige water weg op de vloer. Droog (indien nodig) na met absorberend materiaal.
 • Ventileer de ruimte. Als de meubelen echt nat zijn, doe je dat het best zeer gelijkmatig. Plaats ze niet in de zon of achter een warmteblazer. 55% relatieve luchtvochtigheid is het streefdoel: controleer dit met een hygrometer. Bij te snel drogen ontstaan barsten in het hout.
  Let op! Verwarm de ruimte NIET. Hierdoor creëer je ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmels, wat zeer snel kan gaan!

 • Verplaats de meubelen naar een droge ruimte. Als dat niet kan, zet je ze op blokken boven het waterniveau.

 • Dep natte meubelen droog met absorberende doeken. Niet wrijven, want zo maak je krassen en trek je stukken los.

 • Meubelbeslag zoals ijzer oxideert (roest) bij een te hoge vochtigheidsgraad. Het kan hout en textiel doen verkleuren.

 • Polychromie of vergulding is meestal gevoelig voor water. Haal er zo snel mogelijk een specialist bij. Zelfs droogdeppen zal veel schade berokkenen.

 • Losse onderdelen kun je het best fotograferen, lokaliseren en bewaren (als ze droog zijn) in een polyethyleenzakje. Als je iets wil vasttapen, gebruik dan doorzichtige tape (Scotch Magic™). De tape moet wel zeer snel verwijderd worden; anders kan dit schade berokkenen aan de afwerklaag. Gebruik nooit papiertape, grijze duct tape en dergelijke: de lijm is schadelijk voor het oppervlak.

 

eerste hulp bij brand

Zoals al in andere hoofdstukken vermeld (zie ook reinigen), schakel je voor het verwijderen van as en roet steeds een gespecialiseerde restaurator in. Je doet meer kwaad dan goed door roet te verwijderen met een doek.

Laatst gewijzigd op 27/07/2016