U bent hier

Hout en houten meubelen

Hout en houten meubelen

Hout wordt in kunstobjecten verwerkt: meubelen, interieuronderdelen, beelden... In deze hoofdstukken lees je hoe je houten objecten en houten meubelen de beste zorg kunt bieden.

Zijn de houten objecten gepolychromeerd, dan vind je over de afwerking meer informatie in het hoofdstuk polychromie. Uiteraard moet je dan ook rekening houden met de drager van de polychromie. Bestaat die uit hout, dan vind je hier alle informatie.

Auteur: Peter Taeymans, 2015

Detail schrijnwerk Villa Carpentier Ronse©A-C Olbrechts

EIGENSCHAPPEN VAN HOUT

Hout is een organisch en hygroscopisch materiaal: het reageert op de vochtigheidsgraad in de lucht. Hout kan vocht opnemen, waardoor het uitzet, of vocht afgeven, waardoor het krimpt. Dit gebeurt telkens als de luchtvochtigheid verandert. "Hout leeft" zegt men hierover in de volksmond. De reactie op de luchtvochtigheid is niet in alle houtrichtingen dezelfde: het is anisotroop.


TYPES Meubelen

Er zijn uiteraard tal van types meubelen: opberg-, schrijf-, en bewaarmeubelen, kisten, stoelen, tafels, kabinetten, buffetten, commodes enz. In al die types zijn verschillende materialen verwerkt: fineerhout, lijm, messing, ijzer, zilver, schildpadschelp, parelmoer, papier, textiel, leder en andere huiden, edelsteen, marmer, verschillende soorten afwerklagen enz.


We bespreken achtereenvolgens

Laatst gewijzigd op 27/07/2016