U bent hier

Kasten voor textiel

Kasten voor textiel

Voor het opbergen van textiel bestaan verschillende systemen, afhankelijk van het soort textiel. We hebben het hier over hang- en rolkasten. Zie voor textiel dat liggend bewaard wordt het luik over plan- en ladekasten.

HANGKASTEN

Kledingstukken die over de schouders worden gedragen, worden het best hangend bewaard. Je kan ze op kleerhangers in een hangkast opbergen. Er bestaan hangkasten met vaste en uittrekbare roedes.

Doen

  • Zorg bij uittrekbare roedes voor de nodige ruimte vóór de kast om de roede volledig uit te kunnen trekken. De hoogte van de roede wordt over het algemeen zo ingesteld dat de stukken ofwel zo laag mogelijk kunnen hangen, ofwel zo hoog mogelijk. Dat doe je om de ruimte boven de roede of onder de stukken zo maximaal mogelijk te benutten door er bijvoorbeeld extra lades of leggers in te plaatsen.
  • Per roede hang je het best zo veel mogelijk stukken van dezelfde lengte. Bij klein hangend textiel kunnen twee of meer roedes boven elkaar worden geplaatst.

TIPS & TRUCS

  • Om het gewicht op de schouderpartijen gelijkmatig te verdelen en schade door doorhanging te voorkomen hang je kledingstukken in een hangkast het best op kleerhangers die met extra bufferend materiaal (fiberfill met katoen) zijn opgedikt.
  • Om ze te beschermen tegen de schadelijke invloeden van licht en stof of beschadiging door onderling contact berg je elk kledingstuk het best ook op in een eigen hoes van ongebleekt katoen of tyvek.

ROL- EN STELLINGKASTEN

Vlakke textilia van groot formaat die je niet zonder opplooien liggend in een ladenkast kunt opbergen of die te groot zijn om hangend op een kleerhanger te bewaren, kan je op zuurvrije katoenen kokers oprollen.

Doen

  • Rond het opgerolde textielstuk rol je een lap ongebleekte katoen die aan de beide uiteinden wordt dichtgeknoopt. 
  • De kokers zelf kunnen in speciaal daartoe voorziene rol- of stellingkasten worden opgehangen.
Laatst gewijzigd op 26/09/2018