U bent hier

Mobiel meubilair

Mobiel meubilair

Als je over voldoende financiële middelen beschikt, kan je de aanschaf overwegen van mobiele of verrijdbare kasten, rekken, lade- of plankasten, pallet- of schilderijenrekken (ook wel genoemd high-density opbergsystemen, rolkasten of Compactus®-rekken). Bij deze vorm van opbergmeubilair zijn de kasten of rekken op rails gemonteerd, zodat ze bij niet-raadpleging tegen elkaar aan gerold kunnen worden.

Voordelen

 • Mobiel meubilair zorgt voor meer ruimte en nuttige ruimtebesteding (minder gangpaden, veel meer opslagruimte). Zeker bij nieuwbouw loont het de moeite de duurdere aankoopprijs tegenover de oppervlaktewinst af te wegen.
 • Dit meubilair combineert de voordelen van gesloten kasten en open rekken: het blijft overzichtelijk, ruim en flexibel, en in gesloten toestand beschermt het goed tegen licht en stof (in een goed onderhouden depot).
 • Mobiel meubilair is zeer flexibel. Verschillende soorten rekken en kasten kunnen worden geïntegeerd. Van platformen voor grote en/of zware objecten tot rekken voor kleinere voorwerpen, schilderijenwanden, roedes voor het ophangen van textiel, lades en ladenkasten, legborden enz.
 • Rolkasten bieden in gesloten toestand het voordeel van donkere opslag. Je kan ook kiezen voor systemen met geïntegreerde verlichting die bij het openen en sluiten van de kast wordt geactiveerd of uitgeschakeld.
 • Om diefstal te voorkomen kunnen bepaalde elektrisch aangedreven rolkastsystemen ook enkel met een badge worden bediend.


Nadelen

 • Mobiel meubilair is duurder in aankoop dan vaststaande kasten of rekken. 
 • Bij het verrijden van de kasten ontstaat een luchtstroom die het aanwezige stof doet opdwarrelen.
 • Net als bij vaststaande kasten kan zich binnen in gesloten rolkasten door een gebrek aan ventilatie een ongewenst microklimaat ontwikkelen. Als de klimatologische omstandigheden in de depotruimte stabiel zijn, kan je dat met geperforeerde kastwanden of kasten met open rug (gaaswand) voorkomen. Heel gesofisticeerde modellen hebben een geïntegreerde klimaatmonitoring (temperatuur, RV enz.) en gaan 's avonds na het afsluiten van het depot lichtjes openstaan (zgn. nachtmodus), wat luchtcirculatie tussen de rekken bevordert.
 • Een laatste mogelijk nadeel is dat insecten en schimmels zich in deze rekken gemakkelijker en sneller door een collectie kunnen verplaatsen, omdat het materiaal veel dichter op elkaar staat. Een goed onderhoud en monitoring van het depotlokaal is bij het gebruik van mobiel meubilair dan ook cruciaal.


Doen

 • Omdat je met dit systeem veel materiaal - met het bijbehorende gewicht - op een kleine(re) oppervlakte kan opbergen, moet je vóór de plaatsing ervan altijd eerst de maximale vloerbelasting van het depotlokaal nagaan. Laat dit door een specialist op voorhand berekenen. De maximale vloerbelasting is immers sterk afhankelijk van het soort collectie. Hou rekening met het totale gewicht van de collectie én het opbergmeubilair en de verdeling van dit gewicht over het totale vloeroppervlak. Bij zware en grote objecten (bv. molenstenen, marmeren beelden) moet je ook rekening houden met de maximale puntsbelasting van de vloer. Bij een te grote belasting moet de constructie van de vloer worden aangepast.
 • Mobiele rekken worden daarom veelal in (niet-onderkelderde) ruimtes op de gelijkvloerse verdieping geïnstalleerd. Er zijn tegenwoordig ook modellen op de markt met een verdieping, waarbij twee rijen rekken op elkaar worden geplaatst. Ook hiervoor moet een grotere vloerbelasting ingecalculeerd worden. Afhankelijk van het model kunnen ook de rekken of kasten zelf maar een bepaalde maximale belasting aan.

TIPS & TRUCS

 • Voor het verrijden van de kasten of rekken bestaan zowel handmatig (met handvat of draaiwiel) als elektrisch aangedreven systemen. De elektrisch aangedreven rekken bieden het voordeel dat het verrollen zelf veel gelijkmatiger en dus met minder schokken gebeurt. Een nadeel is dat er zich een defect kan voordoen, waardoor je een beroep moet doen op de firma.
 • Ook bij de handmatig mobiele systemen kan je trillingen en schokken tijdens het verrijden vermijden. Geef de voorkeur aan een systeem met een draaiwiel.
 • Mobiele rekken hebben een remfunctie die moet verhinderen dat iets of iemand tussen twee openstaande rekken wordt gekneld. Bepaalde elektrische rolkasten remmen ook af bij het openen en sluiten (soft start/stop). Tussen de dichtschuivende rekken en/of blokkeerpalen zijn meestal veringen of stootkussens aangebracht.
 • Investeren in dergelijke opbergsystemen heeft, gezien de kostprijs, pas zin als je in je depotcollectie voldoende voorwerpen hebt die er baat bij hebben. Met een kleine collectie schilderijen ben je vaak al geholpen met een vaststaande gaaswand of enkele houten of metalen rekken met smalle, diepe en hoge vakken waarvan de bodems voorzien zijn van bufferend materiaal.
 • Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen is het toch nog altijd het best om ook de objecten in de rekken zo goed mogelijk te verpakken, te bevestigen of van bufferend materiaal te voorzien om eventuele schokken te kunnen opvangen.
Mobiele rekken met verdieping in twee rijen boven elkaar geplaatst
Mobiele rekken met verdieping
Mobiele rekken zonder tussenschotten
Laatst gewijzigd op 19/11/2014