U bent hier

Open rekken of stellingen

Open rekken of stellingen

Voordelen

  • Open rekken of stellingen zijn er in alle mogelijke types en afmetingen. Het gaat van palletrekken voor grote en/of zware objecten of bulkopslag, tot rekken met verstelbare legborden die je aan de grootte van de objecten of hun verpakking kan aanpassen. Dat maakt een flexibele opstelling mogelijk.
  • Doordat ze aan een, twee, drie of zelfs vier zijden open zijn, is ook de ventilatie beter.
  • De schikking is overzichtelijker en de ruimte minder krap.
  • Wanneer je de rekken rug aan rug tegen elkaar plaatst, kan je de grotere objecten op 2 legborden doorsteken op plaatsen waar geen kruisschoren in de rekken aanwezig zijn.


Nadelen

Open rekken bieden weinig tot geen bescherming ­­tegen stof en licht.

Doen

Plaats de onderste legger altijd 10 tot 15 centimeter boven de vloer. Dat vergemakkelijkt het onderhoud van de depotruimte en kan bij wateroverlast een groot verschil maken. 

TIPS & TRUCS

De vereiste gangbreedte hangt af van de breedte van de rekken en de omvang van de objecten. Werk je met een stapelaar of transpallet, hou dan rekening met een ruime draaicirkel.

Er zijn verschillende manieren om open rekken of stellingen dicht te maken, zodat je stof en licht buitensluit: deuren plaatsen, luxaflex aanbrengen of (rol)gordijnen ophangen.

  • Het goedkoopst is dat je dun, dichtgeweven en ongebleekt katoen met zelfklevende klittenband aan het rek vastmaakt. Nadeel is dat de hechting van de klittenband vaak erg groot is, waardoor er behoorlijk wat kracht nodig is om het gordijn open te trekken.
  • Gordijnen die aan een rail hangen hebben dit probleem niet, maar kunnen gaan flapperen. Vermijd dit door de onderzoom met loodveter te verzwaren.
  • Tussen de rails en het rek zit een spleet waar stof door kan vallen. Voorkom dat door een strook gordijnstof op het rek te bevestigen die over de rails en de bovenzijde van het gordijn heen valt.
  • Rolgordijnen bieden soms een alternatief, maar hun mechaniek is aan slijtage onderhevig.
Laatst gewijzigd op 16/01/2015