U bent hier

Pallets en palletrekken

Pallets en palletrekken

Voor grote en zware objecten zijn kasten of rekken minder geschikt. Ze worden het best op pallets op de vloer of op rekken geplaatst. Dit zal de manipulatie en het transport gemakkelijker en veiliger maken, zowel voor het object als voor het personeel.

Plastic pallets

Doen

  • Zorg in het depot voor een specifieke en gemakkelijk bereikbare ruimte voor uw pallets.
  • Houd rekening met de nodige manoeuvreerruimte voor de transpallet (handpallettruck) of een ander transportmiddel (bv. mobiele stapelaar of stacker, vorkheftruck) waarmee het pallet kan worden verplaatst. Een stapelaar heeft een grote draaicirkel; voorzie in dit geval een gangpad van minimaal 320 cm.
  • Voorwerpen die niet op pallet kunnen worden geplaatst en dus rechtstreeks op het vloeroppervlak staan, krijgen aan de voet en rondom het best het nodige bufferende materiaal, om eventuele beschadiging door water of stoten te voorkomen (bv. tijdens de schoonmaak van de vloer of het transport van andere objecten).
  • Zorg ervoor dat bij transport de objecten stabiel aan het pallet zijn vastgemaakt met het nodige bufferende materiaal. Dat doe je om schokken op te vangen en het schuiven of schuren van de bevestigingsriemen tegen te gaan.
 

Afwegen

Als je collectie veel zware en grote objecten bevat, kan je de aanschaf van palletrekken overwegen. Ze bestaan zowel in een vaste als mobiele versie.

TIPS & TRUCS

  • Kies bij voorkeur kasten, rekken en pallets waarvan de onderste legger 10 tot 15 centimeter van de vloer verwijderd is. Dit zorgt voor ventilatie en vergemakkelijkt de schoonmaak van de vloer. En in geval van wateroverlast staan de objecten niet meteen in het water en voorkom je erger of win je tijd voor de evacuatie.
  • Kies voor plastic i.p.v. houten pallets. Houten pallets kunnen houtworm of ander ongedierte bevatten, die op die manier binnenkomen in het depot en de collectiestukken kunnen aantasten. 
Laatst gewijzigd op 07/02/2017